Den bistra sanningen..
Det blir ju inte mycket tid över för tankar och reflektion, det blir mest inför match och hur matchen gick. Och innan man vet ordet av är det ny match.
Det är absolut inget klagomål från vår sida, matcher och fotboll är ju det bästa som finns.
Jag tänkte idag i alla fall spinna vidare på ett inlägg vi hade tidigare i våras, nämligen roslagsfotbollen, som ligger oss alla varmt om hjärtat. Så här 6-7 omgångar in i serierna, hur står det egentligen till?
Och redan här, tidigt i inlägget tänkte jag be om er hjälp, för att få svar på frågan "hur mår roslagsfotbollen". Vi har en ganska ansenlig mängd läsare till denna blogg, det är skitkul tycker vi. Gör eran röst hörd och säg vad ni tycker.
För att lägga fakta på bordet, och jag börjar uppifrån, sett med seriesystemets ögon:
Roslagsbro dam och Rimbo dam huserar båda i division 2. Robro i div 2 östra svealand och Rimbo i div 2 norra svealand. Båda lagen har krigat tappert i ett par år runt nedflyttnings strecken och ser ut att få göra det i år igen. Rimbo tok sist och Robro under strecket.
BKV herr var i höstas endast marginaler från att kvala upp till tvåan. Som tabellen ser ut nu, 7 omgångar in ligger BKV på en 9:e plats, en poäng ovanför nedflyttning. Varför? Det tänker jag inte sia i, eftersom jag inte är insatt i klubbem, men någon som är får gärna ge sin syn på saken. Kan ju tillägga att de endast har 6 poäng upp också i en tight serie, men faktum kvarstår, 9:onde plats och en tabell ljuger aldrig.
I herr femman ligger Rimbo också sist. Inte tok sist, som damerna men ändå. Ovanför Rimbo i tabellen parkerar Hallsta, d vs också de på en nedflyttningsplats. Strax ovanför Hallsta ligger vi själva och precis ovanför oss, Roslagsbro och Väddö. 5 klassiska Roslagslag slåss alltså 7 omgångar in i serien för sin överlevnad i 5:an... Tunn utdelning i poäng på alla 5 lagen, vi tar i princip bara poängen av varandra. När vi möter lag som kommer utifrån så förlorar vi. Nu generaliserar jag naturligtvis, men helt osant är det inte. Varför? Vad har hänt?
Så här såg det inte ut för ett par år sedan och inte heller för ännu fler år tillbaka i tiden. Då slogs Roslagslagen i toppen av serierna, även div. 4, där både Hallsta och Rimbo tillhört toppen. Roslagsbro har väl inte spelat i div 4 sedan ryssen anföll, men de har nästan alltid tillhört toppen på 5:an.Väddö har pendlat mellan 6:an och 5:an, men alltid varit för bra för 6:an, så de har ju kontinuerligt inkasserat ett par seriesegrar.
För några år sedan låg Lohärad/Estuna i div 4. Nu ligger laget 5:a i division 6. I den serien återfinns också traditionsrika Edsbro strax under toppen (som ifjol åkte ur femman), Söderbykarl i mitten på tabellen, Roslagens Blidö IF i mitten och Grisslehamn. Sist. Före alla dessa roslagen lag ligger Gimo. Det är inte Gimos A-lag, det är Gimos B-lag! Gimo är en håla, ungefär lika stor som Rimbo, men med uppenbart fler och bättre fotbollsspelare. Varför?
I Uppland division sex södra har Roslagen två lag representerade. Det är Rö och Rånäs. De ligger sist och näst sist. Kommentarer överlödiga va?
I östra sjuan spelar Vätö och för oss bekanta Almunge. Dessa båda har efter 6 matcher spelade varsin poäng och delar på sista platsen. I den norra sjuan återfinns Ferro. Den klassiska lilla Herrängs klubben som ifjol kom överlägset sist i sjuan utan en enda seger har i år repat nytt mod och ligger i mitten på tabellen, mycket tack vare samarbete med Hallsta IK.
Såhär ser det alltså ut. Och det är ju inte någon rolig läsning precis. Vad har hänt på ett par år? Är det tillfälligt? Och om det inte är tillfälligt, varför har vi blivit ifrånsprungna?
Jag tror inte att man ska söka alltför djupt efter problemet utan se det väldigt enkelt;
I Uppsala området finns det cirka 5-7 lag som idag befinner sig I divisonerna 2-4 samt att att Sirius huserar i Superettan vilket ger en väldigt stor bredd av duktiga junior samt senior spelare som tillsammans skapar en hög standard inom klubbarna.
I området runtomkring norra stockholm däribland er konkurrent Markim befinner sig så finns det även där ett 10tal klubbar i grannkommunerna som all spelar i 2-4 men även befunnit sig i de divisonerna under flertalet år.
Många av dessa spelare har spelat ihop eller emot varandra på hög juniornivå men även under seniorår på division 1-3 nivå och befinner sig idag om inte där så i div 5-6 klubbar som på så sätt kan höja standarden på serierna.
Ute i de små områdena i roslagen hittar ungdomarna idag helt andra intressen än idrott i det stora hela. Jämför man med stockholmskommuner så skapas t o m lagidrott i skolan idag vilket gör att utbildningen blir bättre samt att när man kommer upp i högre tonår så satsar man ännu mer på sin idrott istället för att söka sig till nya intressen.
Det här en enkel förklaring som både kan vara rätt och fel men jag tror inte man ska krångla till den mer utan bara se den som det är.
Större satsning på ungdomar i norrtäljeområdet skulle ge en höjning av fotbollen t ex uppe i roslagen. Sammanslagning av klubbar på juniornivå???
Ger större bredd och högre nivåer som juniorer i t ex juniorallsvenskan, se bara på sirius satsning för 10 år sen, vart ligger dom nu? GUSK?
UNIK som leder er division idag har säkerligen ett stort antal spelare från Sirius och GUSK d v s bra fotbollsutbildning!
Intressant inlägg och kommentar som jag håller med om. Men egentligen är det ju bara en utförligare lägesbeskrivning om jag förstått saken rätt och frågan kvarstår väl litegranna? Varför såg det annorlunda ut för endast 3-4 år sedan? Då fick Uppsala lagen stryk av roslagslagen?
vi hade några bra årgångar, 70 talare,, om man kollar på roslagslagen så e det bara bkv som har en ok ungdomsvärksamhet, för att dom satsar någulunda, utbildade tränare har dom . samt att de finns inte 18 bra ungdomar i rådmasö lr rimbo lr hallsta lr väddö i en å samma årgång de finns möjligen 2-3 st...då kan man få ett bra lag i en årgång i hela norrtälje....
jag föreslår att man slår ihop lagen å gör ett mkt slagkraftigt lag som kan gå upp i div 2 möjligen div1 de e det vi behöver i roslagen men jag förstår om man inte vill slå ihop sina lag i roslagen för de finns för mktklubbkänsla för många men jag lider med roslagslagens dåliga starter på serierna,vi skulle behöva ha ett lag högre upp så våra spelare inte lämnar för sthlm klubbar lr uppsala klubbar de kankse inte görs den satsningen som spelarna vill
Kan tänka mig ett samarbete mellan roslagsklubbar på juniornivå där ekonomin för juniorverksamheterna sammanslås och satsning görs på tränare av olika slag som fokuserar på fysisk, teknisk och även taktiskt träning i fotbollstänk.
läser och begrundar. Är detta vad som behövs? För har man en gång tagit beslut om sammanslagningar etc så går det aldrig att gå tillbaka till att var klubb har ett respektive juniorlag det tror inte jag. men är det för att underlaget av fotbollspelande ungdomar är så tunt jämfört med tidigare som ni menar att det behövs?
Det är nog möjligt att det kommer "ner" fler spelare till våra divisioner i storstadsområdena från Div 1-3, fast har dom blivit fler nu sista åren??
Större antal spelare i större områden = sant, därför tror jag att juniorverksamheten prioriteras högre där än i roslagen, åtminstone än här på Väddö.
Sen kan jag tänka mej, utan att veta, att avsaknaden av konstgräs i vårt område gör nog sitt till det oxå.Vi på Väddö har ju en ganska bra grusplan, men i år har även den varit Sk..dålig. Vi har ju häri Roslagen haft helt bedrövliga möjligheter att bedriva en bra försäsongsträning, där naturligtvis konstgräs hade underlättat.
I Uppsala satsar man stenhårt på detta underlag,1 ny plan om året, Stockholm med omnejd har ju oxå ett ganska stort antal konstgräsplaner som jag gissar att även lagen vi möter i serierna har nyttjat i vinter.
Så det kanske är så att det är ett antal små faktorer som tillsammans bidrar till att det ser ut som det faktiskt gör!?
Svar till dig med frågan angående sammanslagningar så har du helt rätt i det med att det är ett stort beslut att ta men därför så kan det börja skapas ett ekonomiskt samarbete som gynnar juniorverksamheterna. Tränare, träningstider men också en lite proffsigare satsning på juniorerna så de känner att de betyder något och är viktiga för klubben, framtiden.
Detta inlägg tror jag även är ett svar på Åkes svar om plansatsningen som görs i uppsala, den måste göras pågrund av det juniortryck som finns men självklart också för att det satsas från klubbarna.
Det är väldigt viktigt att komma ihåg, påbörjas en satsning och trycket ökar med behov av plantider m.m så måste kommuner svara.
En liten ekonomisk satsning alla roslagslag emellan tror jag skulle få killar/tjejer att vilja tillhöra, bidra och satsa hårdare på fotbollen och jobbar man med det så kan det säkerligen dyka upp både en eller två nya planer ute i roslagen.
Ser t ex ingen omöjlighet i att riala, rådmansö m.m. skulle kunna inneha en konstgräsplan som använda till flitigare försäsongsträning men också till juniorfotbollen och möjligen en del roliga roslagsturneringar juniorlagen emellan som skulle bidra med oerhört mycket glädje och fotbollstalang inför framtiden.
Jag är inne på Åke Nybergs linje, jag tror att konstgräsplanerna är en stor bidragande faktor, nu har vi fått den första hit till Norrtälje år 2009.. Men hur blir det med tiderna på en sådan plan, vilka lag får möjlighet att ens komma när den planen i hygglig tid? Sen tror jag också, eftersom det är själv upplevt att det betydde mer för yngre killar och tjejer förr att idrotta överlag.
Jag är fotbollsfostrad i Hallsta IK och man fick gå genom alla steg.. Äldsta pojklag, börja på bänken i jun-laget, bli ordinarie i jun-laget, hoppa in i B-laget, bli uppflyttad i A-truppen, börja på bänken i A-laget, konkurrera i A-laget, bli ordinarie i A-laget... Varje steg blev ett delmål och ett driv.. Idag ser det kanske inte riktigt ut så i alla föreningar, eller jag skulle tro att det kanske inte gör det någonstanns i 5:an? Jaja, jag vet inte, men fakta är ju att spelartrupperna runt om i hela Roslagen, vilken förening man än pratar med ser tunnare ut nu än någonsin, rakt igenom hela verksamheten..
Sammarbeten är aldrig fel men frågan är tvetydig. Frågan faller då vem bär ansvaret och vem tar frukten. Gör man det för sin egen sköld eller gör man det för en den fortsatta Roslags fotbollen. Jag vet vad mitt svar skulle vara fotbollen.
Men sen finns det en annan fråga som jag tycker är minst lika alarmerande när man idag pratar med Junior verksamheter.
Var är ungdomarna hur många aktiva fotboll spelande ungdomar och även för den delen senior finns det verkligen idag. Var är påfyllnaden vad väljer ungdomar istället idag.
Skulle man titta på en 5 till 10 års period så tror jag siffrorna skulle vara klar mindre än vad vi själva överhuvudtaget tror.
Jag tror samtliga föreningar som finns i kommunen idag INTE skulle kunna bygga en fullt fungerande Junior verksamhet även om man ville. Då spelartillgången inte finns.
Och då är vi åter vid sammarbeten.
Jag tror det kommer krävs mycket snart gemensam kraftsamlingar ifrån föreningar i stort för att hitta nya vägar.
Jag annser att Roslags fotbollen idag har något unikt som vi måste värna om.
Håller med dig Christoffer och det krävs verkligen en kraftsamling från alla roslagsklubbar.
Måste ha sagt här att ska det ske så måste det börja tas upp under styrelsemöten och även genomföras därifrån.
En sådan juniorverksamhet får sedan aldrig handla om att handla om ett fåtal bra killar/tjejer från varje lagsområde som tillsammans bildar ett lag utan det målet borde vara flertalet lag d v s sammanlagt kanske 60-70 juniorer som bildar 3 lag.
Utifrån det kan man bygga ett satsande lag till t ex upplands pojkallsvenska som i framtiden mycket väl kan bli lika givet som att sirius har ett lag där och även roslagen united har ett. :D
Ett drömscenario och ett lite fånigt namnförslag men verkligen inte en omöjlighet.
Ett bra exempel är Vallentuna BK som kanske inte haft det bästa samarbetet senior till juniorverksamheter tidigare men för 10 år sen började en del verksamma i juniorverksamheten få igång en liten satsning på varje årskull pågrund utav att generation 80-82 helt förlorade sina lag innan 15-16 års ålder.
Det började satsas på årskullar 83 och nedåt med tränare b la och resultatet talar sitt självklara språk, 83:orna vart topplag i elit och många återfanns sedan i div 2-4, 84:orna satsade tillsammans med 83:orna och samma resultat för dom, kan tilläggas att stjärnskottet Amadou Jawo i Gefle var SSSÅÅÅ nära på att ge upp fotbollen innan denna satsning men en ihärdig juniorledare och 83/84:a satsningen höll han kvar!
85:orna topplag i elit även dom, slogs samman med 86:orna för hårdare satsning där också.
87:orna topplag i sverige med många s:t erikscupfinaler bakom sig, spelarna har sedan hamnat i allt från div 1-4.
Årgång 88/89 var kanske inte lika bra men det satsades mot slutet och all spelare befinner sig idag i div 2-7. Precis sånt roslagen behöver, spelare som fortsätter efter junioråren.
Sist men verkligen inte minst så 90:erna som tillhörde sverige toppen och avslutade junioråren med b la en s:t erikscupseger! Vallentunas A- lag innehåller säkerligen ett 10-tal spelare från dessa årgångar men vet också att Markim/Orkesta innehar minst en 10st också, listan kan göras lång...
Nu vart det ett väldigt långt, utdraget exempel men vad jag vill säga är att i detta fall krävdes en satsande juniorverksamhet och ett par engagerade ledare som slutat med topplag år efter år,
tänka vad 5-8 roslag/norrtäljeklubbar då skulle kunna göra tillsammans!!??
Men för att kunna genomföra det som du skriver div 5 tränare, så måste det ju, som christoffer skriver finnas ett underlag med juniorer eller? hur många klubbar i Roslagen har ett juniorlag? Det finns ju knappt seniorer? Föreningar går ju samman på senior nivå överallt och det måste ju vara den sista åtgärden? Där föreningar som i fler år haft hetsiga derbyn mot varandra och "hatat" varanadra tillslut går samman för att verksamheten överhuvudtaget skall överleva. Då känns det ju inte som om återväxten är något vidare?
Jag förstår din resonemang helt och hållet pricken, synd att det ser ut som det gör.
Man kanske ska slå samman 5 st klubbar som samarbetar på fotbollsskolanivå och med då fler ledare och engagerade fotbollsälskare kunna ge det mer tid samt även t ex ett par träningsveckor under sommaren så tror jag det är mer än möjligt att få ihop bara kanske 100 grabbar och 100 tjejer som får upp intresset för fotboll i tidig ålder.
100 små killar är ingen omöjlighet för alla roslag/norrtäljeklubbar att få ihop tillsammans inför varje årgång.
Skulle sedan hälften falla bort inför de högre junioråren pågrund utav andra intressen så finns det ändå 50 killar/tjejer kvar som fortfarande brinner för fotboll men också kan delas upp i nästan 3 lag.
Skulle det vara en omöjlighet tror ni?
Jag kan se det framför mig fungera bara inom ett par år speciellt med engagemang från flertalet klubbar i närområdet.
Skulle det genomföras tror jag att det bara skulle börja växa mer och mer.
Sedan efter junior åren så finns det flertalet samarbetsklubbar med a-lag som man kan spela i lite beroende på sin talang, klubbkänsla, kompisar m.m.
Tror verkligen på det och det finns säkert ett flertal exempel på det runtomkring i sverige där förutsättningarna säkert både vart bättre och sämre, kan inte ge något direkt exempel men har för mig att haningealliansen är ett liknande projekt och de hävdar sig rätt hyfsat i stockholmsjunior serier, iallafall för några år sen..??
I grund och botten handlar det om att ta tag i saken egentligen och jag tror att man måste ge det ett par år, satsa tillsammans på juniorer i tidig ålder men man får inte glömma att genomför man detta så måste det marknadsföras i kommunerna, familjer boendes i området, lokaltidningar m.m.
Man kan inte bara slå samman till gemensam juniorverksamhet och förvänta sig att det dyker upp 200 barn på fotbollskolan utan visa hur bra tanken är hur många tränare alla baran, vilka är dom, målsättning m.m.
Ser det omöjligt ut att genomföra i området ni som vet?
detta fenomen kan bara sägas med ett ord INAVEL.
När man i exempel trav bara kommer till en nivå så skaffar man kompetenta hingstar utifrån.
I roslagsfotbollen så fins ingetnytt tänk iform av spelare eller tränare som kommer utanför roslagsregionen detta gör att kompitensspiralen går bara neråt eller kan någon komma på någon kompitent tränare eller spelare som kommer från högre serier som lirar i BKV eller någon annan roslagsklubb?
Jag vet inte riktigt vad du, björn e, har för insikt om Roslagslagens kompetensnivå i spelar och tränarled. Men att börja kalla T ex Peter Johansson i BKV, Viktor Carlsson i Rimbo och Danne Mattsson i Hallsta för inavel är ju djävligt dumt.
Har faktiskt just ikväll varit i Roslagsbro tillsammans med representanter från 7 andra klubbar samt Olle Andersson från UFF för att försöka få igång en spelarutbildningsplan som ska användas i föreningarnas ungdomsverksamhet. Kanske ett steg i rätt riktning.
Hoppas också att den dialog som nu tagit fart här ska kunna utvecklas till något handfast. Ställer gärna upp på något möte klubbarna emellan för att diskutera detta mera över bordet så att säga.
Inavel? För det första är det ju inte någon inavel. Och om du Björn E menar att "samma" spelare och tränare går runt i klubbarna, så förstår jag fortfarande inte vad det har med bristen på ungdomar och juniorer i klubbarna att göra?
Låter som att ni har något bra pågång om ert möte bara fokuserade på ungdomsverksamhet, precis vad som behövs tror jag!
Fortsätter man på det spåret och får upp ett driv i frågan så kan saker och ting tas itu med helt enkelt.
Verkligen ett steg i rätt riktning!
Angående det du skrev Björn så tror jag att man ska se det tvärtom för är det några som ska förändra situationen så är det ledare och engagerade i roslagsfotbollen men håller med om att ta in tränarutbildade ledare på juniornivå som kan spridda kunnande till alla lag eller det sammanslagna. Det kan kosta en liten slant men den blir enklare att hantera med återigen, en gemensam ungdomskassa i roslagen. Det betyder inte att alla pengar från verksamheterna ska finnas där men en del.
En framtidsinvestering från klubbarna.
Vid eventuell sammanslagning av fotbollskolor för barn så tror jag på att då också även kunna gemensamt bekosta gästtränare eller annat som ger barnen variation men också fotbollstänk från andra områden.
Tog ett exempel med vallentuna tidigare och den kommunen har ett invånarantal på ca 30000 men väldigt utspritt.
Hur ser invånarantalet ut bara i roslagen ni som bor där?
Är siffran liknande eller mer så handlar det om att locka ungdomar helt enkelt och ge glädje, utveckling, hänsyn(!) och självklart gemenskap!
Tror inte att alla barn i roslagen hatar fotboll utan mer ser det som ett av alla intressen och det kan förändras!!
En hårdsatsning ger status på idrotten, ett sug att vilja tillhöra och kommer förbättra återväxten, helt säkert!
Ja! Det är klart att detta är helt adekvat forum att finslipa på idéerna. Det finns potential här oppe i byarna. Titta på Robros "lilla" idrottskomplex. Fem stycken härliga gräsplaner vara tre av dem kanske inte är UEFAstandard, men väldigt välansade samt ligger lite pittoreskt men ändå bymässigt centralt till. Belägenheten är avgörande också för många. Och att kommunkationerna svarar opp mot potentiella fotbollsfamiljers förväntningar.
Kanske är det dags att slå en plingeling till SL och höra om det kan finnas ett par-tre bussar att disponera för att ut i Roslagen transportera ungdomarna till låt oss säga Roslagsbro och flygfältet. Då får vi en smält degel som gör att det kan dels bli gemenskap men också då att konkurrenssituationen stimuleras på det vis som stipulerats tidigare här i blogginläggena. För det är just det som gjort nämnda föreningar så framgångsrika; det har varit skojigt att spela där simultant som det utkristalliserats elitgrupper av spelare som så småningom eventuellt når opp till elitnivå. Och på resans gång har kontentan blivit att Vi, Vi enade rospiggar, fått en genomgående positiv effekt. Om man exempelvess skulle starta satsningen runt 2010 så skulle kanske våra lag vara späckade med utbildade spelare vars delmålsättning är att spela i BKV som år 2020 slåss för en plats i Superetta.
Robro, som med ett förutsatt samarbete med BKV, kanske huserar på deras plats i trean med en stomme bestående av då åldrade 86-87:er som Rickard "Wägs" Mattsson(34), Pettsson (34) , Johan karlsson (34), Staffan Karlsson (33), Joel Österlund (33), Jensa Gunnarsson (33). Ackompanjerade av säg ett par 25åriga bröder Durefors, kanske Hellsign yngsta grabb (talang), Anton Österlund runt 30 sträcket... Anton Jonasson..mfl.
Röda tråden blir här att de yngre då har skolats i detta nya Project Optimal Roslagens Soccer (kommer att benämnas med sin förkortning PORS hädanefter i denna skrift) och kan bli så välutbildade, låt oss säga av en stipendiat som Ted Mattsson, och i en miljö som är utvecklade och där det kan frodas fram många duktiga spelare. Det kommer att förefalla i sin linda, som ett oerhört ambitiöst projekt men här kommer sponsorerna in i bilden. Och pengar, det finns det gott om i Roslagen. Det var faktiskt i denna landsdel som uttrycket "Pengar? End jag har gott om!" myntades.
Man kan tänka sig att Contiga, Brehmer Maskin AB, NOTE samt kommun primärt går in med låt oss dra till med en schablon; 10 miljoner kronor vardera. Då har vi det infrastrukturella klart och betart. Med råge. Faktum är att det då finsn kapital till godo. Och det ska disponeras på följande materiell/logistik:
1000 Bollar (1200/st)
Opprustning av spelarloger (1,000 000 SEK)
En egen fotbollsakademi vilken oppförs på Borgmästarholmen. En facilitet på 12000 kvadrat med internat. (23,000 000 sek)
Två arenor med plats för 15,000 personer. Förslagsviss rustas IP samt Vårlyckan opp.
Tre nya konstgresplaner nedanför Wilson trädgård. 3,000 000 a plan.
5,000,000 i värvningskapital för att värva spelare till kronklubbarna. Kanske kan tiden då vara inne att Sellin, Ring m.fl. då de finner det motivernade att spela för moderklubbarna. Pga av deras situering i seriesystem.
Det är givet att det är en lång veg att vandra men någonstans måste man börja. Jag börjar luska med Brehmer om kapital på tisdag!
Tjingeling!
Lycka till Roslagen!
Ni som verkligen vill och känner oro för er fotboll håller jag tummarna för.
Tack för mig!
Härligt att följa en sund och bra och framförallt en nyttig diskussion om roslagsfotbollen. Låt inte El biancos ironiska ton förstöra den.
Vill härmed också hylla RSK-bloggen. Kul!Intressant! Levande!
Du som skriver denna blogg ska ha en stor eloge..
Norrtälje Tidningens bloggare ser ut som hobby-bloggare i jämförelse med dig, Och sanning är ju omvänd :-), Fortsätt i samma stil!